AFGHAN - TOLO

افغان و طلوع باداشتن مطالب جالب ودلچسپ در خدمت شما ست

  || صفحة اصلي ||چت||اخبار||عكس||ويديو||ديدني ها ||ارتباط||
   
 
 
فیلم های خانوادگی مردم در بازار سی دی فروشی
 
نقیب آروین
روزنامه نگار در هرات
 
 
مغازه های فروش سی دی و نوارهای صوتی و تصویری در افغانستان آماده پاسخگویی به خریداران مختلفی است. از فیلم های جدید و قدیمی هندی، ایرانی و غربی گرفته تا سخنرانی های رهبران سیاسی و مذهبی در این بازارها قابل یافتن است.

فروشنده نوجوانی که در یکی از همین بازارهای پرسروصدا مشغول پاسخگویی به مشتریان بود، در مورد سی دی های دانشجویی و پارتی ها صحبت می کرد.

اشاره او به فیلم های خصوصی و خانوادگی بود که اخیراً به بازارهای افغانستان سرازیر شده و شاید خانواده ها و افرادی که در این سی دی ها حضور دارند هیچ وقت فکر نمی کردند، فیلم های خصوصی شان در پاکستان تکثیر شود و در بازارهای افغانستان به فروش برسد.

از خانوادگی تا دانشجویی

یکی از خریداران می گوید بیشتر این نوع سی دی ها در پاکستان به تکثیر انبوه می رسند. او از سی دی هایی مثال می آورد که محافل خصوصی و پارتی های ایرانی بوده و اینک به کثرت فروش دارد.

این خریدار اضافه می کند که فیلم های عروسی نیز تکثیر می شود. او به یک فیلم عروسی اشاره می کند که از یکی از شهرهای افغانستان به کل کشور سرازیر شده است.

این نوع سی دی ها، از محافل ساده و متعارفی است که شاید ممنوعیت پخش و خاص بودن آنها مخاطبان خاصی را به سوی خود می کشاند.

تکثیر دست به دست

در حافظه کامیپوترهای بسیاری، به ویژه جوانان می شود نمونه هایی از این دست فیلم های خصوصی را یافت. امکان تکثیر آسان سی دی هایی که حس کنجکاوی جوانان و نوجوانان را برمی انگیزد و نگاه شان را به آنسوی ممنوع و دست نیافتنی می کشاند، سرعت انتشار این سی دی های خصوصی و ممنوع را بالا می برد.

در ماه های گذشته، فیلمی به سرعت در بسیاری از شهرهای افغانستان تکثیر شد که شایعات پیرامون آن حکایت از سوء استفاده جنسی آموزگاری در یکی از شهرهای افغانستان داشت.

این فیلم و موارد دیگری که به سرعت منتشر شد تا اندازه زیادی عامه مردم را متوجه عدم امنیت در برابر ابزار فراگیر تکنولوژی ساخت.

موبایل هایی با کاربرد متنوع

شهروند دیگری ضمن بحث پیرامون این موضوع می گوید: "عکسبرداری و فیلمبرداری بوسیله موبایل ها خطر را بیخ گوش مردم نشانده است".

او می افزاید: "در اکثر محافل خصوصی و به ویژه عروسی ها این خطر برای مهمانان و مهمانداران وجود دارد. در محافلی از این دست، مهمانداران، در پایان کار، بلافاصله فیلم خود را از فیلمبرداری که استخدام کرده اند می گیرند.

در کارت های دعوت این نوع محافل، مساله عدم همراه داشتن این وسایل از سوی میزبان به مهمانان گوشزد می شود و میزبانان مراقب مهمانانی هستند که ممکن است از گوشه ای به وسیله تلفن همراه خود به فیلمبرداری بپردازند.

استفاده از ضبط صدا، عکس و تصویر و انتقال آن، گوشی های همراه را به شاهدی زنده در برخورد های اجتماعی تبدیل کرده است .

تکنولوژی عذاب

فیلمبرداری با دوربین موبایل
برای همه جوامع و به ویژه جوامعی مانند افغانستان که هنجارهای اخلاقی سیطره ای شدید و سنتی بر آن دارد، ترس از چنین مسایلی، بسیار جدی است و مردم به شدت از ورود این لنزهای نامحسوس به حریم های خصوصی خود، هراس دارند.

امکان پیگیری قانونی متخلفان از نظر حفاظت تکنولوژیک ممکن نیست و سیر سریع پیشرفت، به ویژه جوامع توسعه نیافته را در فضاهای غیر قابل پیش بینی قرار داده است.

برخی از این فیلم ها، احتمالا به منظور انتقام گیری هایی که ریشه در خصومت ها و روابط خصوصی افراد دارد، تکثیر و روانه بازار شده است.

تنوع این نوع فیلم های خصوصی که به ویژه مربوط به پارتی های جوانان ایرانی است که شاید توسط خود این شرکت کنندگان پارتی ها دست به دست می شود و دانسته یا ندانسته سر از بازار ها در می آورد.

معضل راه یافتن فیلم های خصوصی و خانوادگی به بازار، برای جوامع سنتی، مثل افغانستان، به شدت تکان دهنده است.

 

 

هشداریه مجدد: استفاده بیش از حد تلفون های موبایل، خطر پیدایش سرطان را بیشتر میسازد

21/08/2008

 
33
محقیقن انستیتوت تحقیقاتی مرض سرطان ایالات متحده یک بار دیگر در مورد خطرات پیدایش سرطان ناشی از استفاده بیش از حد تلفون های مبایل هوشدار میدهد.

داکتر رونالد هربرمن در یاد داشتی برای کارمندان پوهنتون پترسبرگ در مرکز تحقیقاتی سرطان هوشدار داد که اطفال از تیلفون سیار به جز از حالات عاجل، نباید استفاده کنند.

مطالعات قبلی در کشور های مختلف  در مورد استفاده تلفون های مبایل که سبب سرطان مغزمی شود، انجام یافت؛ ولی نتایج دقیقی در زمینه  بدست نیامده است.

مایکل تون از موسسه مبارزه علیه مرض سرطان امریکا این مطالعات را از نزدیک تعقیب نمود.

"شواهدی را که تا هنوز بدست داریم، حاکی از مصؤن بودن آن است. ولی این ناممکن است که ساینس بتواند این امر مطلقا ثابت سازد."

انستیتوت ملی مبارزه علیه سرطان ایالات متحده میگوید تیلفون های دستی، انرژی امواج رادیویی را انتشار میدهد افزایش روز افزون استفاده از آن سبب نگرانی شده است.

بیش از 180 میلیون نفر در ایالات متحده و بیش از دو ملیارد در سراسر جهان از تلیفون های دستی استفاده میکنند.

هبرمن مشوره میدهد که هیأت تحقیقاتی قبل ازینکه نتایج مکمل را نشر نمایند، باید گام های عملی دقیق بردارند.

داکتران با وصف عدم ثبوت نهایی مشوره میدهند که با تلفون های موبایل میشود که از یک آله شنوایی بیسیم استفاده شود که میتواند از تشعشعی که به مغز زیان میرساند، جلوگیری نماید.

 

Map showing foreign troop deployments in Afghanistan
نخست وزیر بریتانیا می گوید دولتش منابع بیشتری برای آموزش ارتش ملی افغانستان اختصاص خواهد داد.

گوردون براون پس از دیدار و گفتگو با حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان در کابل، در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با آقای کرزی شرکت کرد و به پرسش های خبرنگاران پاسخ گفت.

آقای براون گفت ممکن است نیاز باشد که ارتش ملی افغانستان، از نظر تعداد دوبرابر شود و از شصت هزار، به صد و بیست هزار افزایش یابد.

نخست وزیر بریتانیا همچنین بر اهمیت پیروزی مردم افغانستان در نبرد با شورشیان طالبان تاکید کرد.

کمک به آموزش و پرورش

آقای براون تعهد کرد که دولتش صد و بیست میلیون دلار برای توسعه آموزش و پرورش در افغانستان، کمک کند.

آقای براون امروز (پنجشنبه) در یک سفر غیرمنتظره وارد افغانستان شد و بلافاصله به دیدار سربازان هموطنش در پایگاه نیروهای بریتانیایی در ولایت هلمند رفت.

این دومین سفر براون به کابل، از زمان رسیدن او به مقام نخست وزیری بریتانیاست.

او در سخنانی در جمع سربازان بریتانیایی، از "شجاعت و فداکاری" آنها ستایش کرد.

گوردون براون گفت سربازان بریتانیایی، در بخشی از یک روند مهم برای آوردن دموکراسی به افغانستان همکاری می کنند.

بریتانیا حدود هشت هزار سرباز در افغانستان دارد که تحت فرمان سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو - و ائتلاف تحت فرمان آمریکا برای مبارزه با تروریسم فعالیت می کنند.

بیشتر این سربازان، در ولایت هلمند مستقر شده اند. این ولایت از خطوط مقدم نبرد با شورشیان طالبان است.

نخست وزیر بریتانیا، یک روز پس از سفر نیکولا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه به افغانستان، وارد این کشور شد.

آقای سارکوزی نیز، روز چهارشنبه ۳۰ اسد (مرداد) ضمن دیدار و گفتگو با رهبران افغانستان، با سربازان هموطنش در این کشور دیدار کرد و نقش آنها در "مبارزه با تروریسم" را ستود.

فرانسه نیز حدود سه هزار سرباز در افغانستان دارد. ۱۰ تن از این سربازان، یک روز پیش از سفر آقای سارکوزی به کابل، در حمله شورشیان طالبان کشته شدند.

اجساد این سربازان به فرانسه منتقل شده و امروز (پنجشنبه) در مراسمی با حضور رئیس جمهور و اعضای ارشد دولت این کشور، نسبت به این سربازان ادای احترام شد.

.

كرزي مشرف را رها نمي كند!

محترم حامد کرزی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان طي يك تماس تلفني با پرويز مشرف رييس جمهور سابق پاكستان، از استعفاي وي ابراز تاسف كرد.
رئیس جمهورکشور در این تماس تلفونی برای پرویز مشرف سعادت وموفقیت آرزو کرد وگفت: که افغانستان خواهان روابط نیک و دوستانه با جمهوری پاکستان است.
رئیس جمهورکشور روابط میان افغانستان وپاکستان را برای ترقی ورشد اقتصادی منطقه مهم دانست وافراطگرایی را برای هردو کشورخطری جدی دانست.
بگفته يك منبع در رياست جمهوري، هرچند در اين گفتگو روي موضوع مهمي صحبت نشده است اما از نگاه كارشناسانه اين صحبت تلفني مي تواند در راستاي تفاهم و همكاري با دولت بعدي در پاكستان كه يقينا از جناح مخالف پرويز مشرف خواهد بود خلل ايجاد نمايد.
پرویز مشرف رئیس جمهور پاکستان بعد از حضور 9 ساله در کاخ ریاست جمهوری پاکستان به روز دوشنبه هيجدهم اگست استعف
ا کرد.

 

 

در انتخابات آينده رياست جمهوري شركت مي‌كنم

رييس جمهور كشورمان، آمادگي خود را براي شركت در انتخابات آينده رياست جمهوري اعلام كرد.
حامد كرزي در مصاحبه اي با خبرگزاري آسوشيتدپرس، ضمن اعلام آمادگي براي شركت در انتخابات آينده رياست جمهوري، گفت: در انتخابات شركت خواهم كرد.
وي هدف از شركت مجدد در انتخابات رياست جمهوري افغانستان را تكميل ماموريت ناتمامش عنوان كرد.
كرزي در اين مصاحبه گفت: افغانستان هنوز يك دولت كارآمد ندارد و فساد در اين كشور همچنان شايع است. مردم افغانستان نيز از مبارزه با تروريزم رنج مي برند.
رييس جمهور كشورمان، افزود: من ماموريتي دارم كه بايد آن را تمام كنم. به همين دليل در دور بعدي انتخابات رياست جمهوري شركت خواهم كرد.
وي ادامه داد: من وظيفه اي را شروع كرده ام كه بر اساس آن مي خواهم افغانستان را به كشوري دموكراتيك و امن تبديل كنم؛ كشوري كه در آن به حقوق مردم افغانستان احترام گذاشته شده و آن ها حق حرف زدن داشته باشند.
كرزي با اشاره به وضعيت نامطلوب و ناامن كشور، گفت: افغانستان فعلا در صلح به سر نمي برد. مردم افغانستان هنوز از جنگ با تروريزم و نبرد براي ايجاد ثبات در اين كشور رنج مي برند.
تصميم كرزي براي شركت دوباره در انتخابات دور بعد رياست جمهوري در افغانستان در شرايطي است كه وي همواره به خاطر عمل كرد ضعيف خود در دوره جاري، مورد انتقاد مردم و منتقدين قرار گرفته است.

   
     
 
هارون نجفی زاده
در مزار شریف
 
 
sستان
برای نخستین بار صد پسر و دختر جوان در ولایت بلخ بصورت دسته جمعی جشن عروسیشان را برگزار کرده اند. این جشن با حمایت علمای دینی برگزار شده و هدف از آن، فراهم کردن زمینه ازدواج جوانان فقیر عنوان شده است.

این پنجاه زوج جوان عمدتا از ولسوالی های ولایت بلخ و دیگر مناطق شمال افغانستان هستند که به علت ناتوانی اقتصادی، قادر نبودند مراسم عروسی خود را با هزینه شخصی برگزار کنند.

شماری از آنها دانش آموزان مدارس دینی، برخی دانش آموزان و دانشجو و شماری دیگر هم کارگران روز مزد هستند.

بیش از سه هزار نفر برای شرکت در مراسم عروسی گروهی این جوانان در هتل آریانای مزارشریف آمده بودند؛ دهها خبرنگار و اکثر مقامات دولتی نیز در این مراسم شرکت داشتند.

مردان و زنان

برخلاف مراسم معمول عروسی در ولایت بلخ که با هزینه هزاران دلار - تا حدود ۲۰ هزار دلار – برپا می شود، جشن عروسی گروهی امروز، ساده ولی پرشور و دیدنی بود؛ پنجاه داماد تقریبا هیچ پولی برای عروسی شان هزینه نکرده بودند.

مراسم صبح روز آغاز شد و تا ساعت دو بعد از ظهر ادامه یافت. دامادها لباس سفید افغانی با واسکت های (جلیقه های) سیاه بر تن داشتند و عروسها هم لباسهای سفید و چادر.

برخلاف معمول، در این محفل عروسی، مردان و زنان بصورت مشترک در یک تالار حضور یافته بودند و عروسها در جمع تمام حاضران حضور یافتند.

در جشن عروسی دسته جمعی مزارشریف، موسیقی معمول محلی نواخته مشد و گروه های ترانه مدارس دینی این نقش را به عهده گرفته بودند.

'اسلامی ترین' عروسی

سید حیدر هاشمی، امام جمعه شیعیان مزارشریف و نماینده دفتر آیت الله سیستانی – از مراجع تقلید شیعیان درعراق– از مبتکران برگزاری این مراسم بود

والی بلخ، تاجران محلی و برخی سازمانهای محلی نیز در زمینه کمک به برگزاری جشن عروسی این جوانان سهم داشتند.

این مراسم، همزمان با سالروز استقلال افغانستان و میلاد حضرت امام مهدی، آخرین امام شیعیان برپا شد.

آقای هاشمی این مراسم عروسی را "اسلامی ترین" جشن عروسی دانست؛ زیرا به نظر او تمام دستورات اسلامی در این جشن، از جمله رعایت حجاب و جلوگیری از اسراف، رعایت شده است.

پس از پایان مراسم در هتل آریانا، پنجاه موتر گلپوش عروسها و دامادها را برای زیارت آرامگاه منسوب به حضرت علی در شهر گرداندند؛ آنها از سوی دهها موتر دیگر بدرقه شدند.

برای ساکنان مزارشریف دیدن عروسی گروهی پدیده ای تازه و دیدنی بود.

علمای دینی و روشنفکران امیدوارند که برگزاری مراسم عروسی به این صورت در افغانستان با اقتصاد ضعیف، الگویی برای شکستن سنت "ناپسند" مصرف هزاران دلار شود.

قرار است تا سه ماه دیگر جشن عروسی گروهی دیگر نیز در مزارشریف از سوی علمای دینی برگزار شود.